Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen lijken de toverwoorden van deze tijd. Deze moderne woorden zaten altijd al in ons dna en onze bedrijfsvoering. Wij werken zoveel mogelijk in een kringloop, maken gebruik van zonnecollectoren, zonnepanelen, en hergebruiken water en vele andere (neven)produkten.
Onze melk voldoet aan de eisen van het “on the way to Planet Proof” keurmerk. Dit keurmerk staat voor duurzamere produkten. Het is een uitgebreide lijst eisen ten aanzien van bv. weidegang, gezondheid, huisvesting en welzijn van de dieren, maar ook bv CO2 uitstoot, ammoniak-emissie, eigen voervoorziening en energieverbruik. En natuurlijk een melkkwaliteit met de hoogste score. Incidentele missers zijn nergens toegestaan, het vraagt dan ook continu onze aandacht.
Natuurinclusief ben je in Brabant als je in de biodiversiteitsmonitor meer dan 1200 punten scoort. Je kunt daarbij denken aan agrarisch natuurbeheer en bv. gebruik van kruidenrijk grasland. Wij proberen al sinds jaar en dag om natuurgronden te integreren in onze bedrijfsvoering, al lang voor dat deze naam in omloop kwam.
Wij telen gewassen zoals sojabonen, veldbonen, tarwe, spelt en mais en verwerken deze zelf tot hoogwaardig krachtvoer voor de koeien. Wij voeren alleen GMO vrij. Dat wil zeggen dat er geen genetisch gemodificeerde gewassen of voedingsstoffen worden gevoerd. Genetische modificatie betekent dat er gesleuteld is aan de genetica van planten of dieren. Dat verhaal kan positieve en negatieve kanten hebben. Maar wij kiezen voor produkten zoals het van nature begonnen is.
Onze koeien lopen zo vaak mogelijk buiten. Als het ivm het weer, of bv de groei van het gras beter is om ze op stal te houden, dan gaat welzijn boven weidegang. Koeien die minimaal 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag weidegang krijgen, produceren melk die “weidemelk” genoemd wordt. Onze koeien voldoen ruimschoots aan de eisen die hiermee samenhangen. Het jongvee en de droge koeien grazen in het weideseizoen dag en nacht in de natuurgebieden.
Wij maken op ons bedrijf nog échte boerenkaas, wat valt onder de Europese erkenning "gegarandeerde traditionele specialiteit" vanuit de EU. Het recept ervan is immaterieel erfgoed. Voor die naamgeving en de EU erkenning moeten we wederom aan allerlei eisen voldoen. Wij kiezen nog steeds voor deze traditie, hoewel we daarmee ver in de minderheid zijn. Dus niet alle kazen die op de boerderij gemaakt worden, zijn met elkaar te vergelijken.
Woensdag | 13:30 - 17:00 uur |
Vrijdag | 09:00 - 12:00 uur |
13:30 - 17:00 uur | |
Zaterdag | 09:00 - 12:00 uur |
13:30 - 17:00 uur |
De kaasautomaat met veel meer dan alleen kaas is elke dag geopend van 07:00 tot 22:00!
Bekijk de kaasautomaat