[vc_row][vc_column][vc_widget_sidebar title=”Joep’s Biologische graanproducten in assortiment Kaasboerderij ’t Bosch opgenomen” sidebar_id=”sidebar_1″][vc_widget_sidebar title=”TEST” sidebar_id=”sidebar_1″][/vc_column][vc_column][vc_widget_sidebar title=”Test” sidebar_id=”sidebar_1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Joep’s Biologische graanproducten in assortiment Kaasboerderij ’t Bosch opgenomen

 

‘Eerlijk, lekker ambachtelijke eten wordt hier dubbelwaargemaakt’

 

MADE – ‘Dit is een unieke samenwerking tussen twee ambachtelijke bedrijven met eerlijk voedsel: echte boerenkaas en unieke graanproducten gemalen op oude, authentieke molenstenen.  Een echte symbiose van eerlijk ambachtelijk eten,’ roepen Lisette van Oosterhout van Kaasboerderij ’t Bosch uit Made en Joep Lips van Hermus Made, Biologisch Meel en Bloem. 

Door Michiel Peeters

De twee jonge ondernemers werken vanaf 1 april officieel samen. Joep Lips gaat zijn producten uit de lijn Joep’s Biomix alleen nog maar verkopen vanuit kaasboerderij ’t Bosch. De reden daarvoor is erg voor de hand liggend. ‘Tot 1 april hebben we nog een winkeltje bij ons pand op bedrijventerrein Brieltjenspolder. De rinkelende winkelbel haalt ons iedere keer van ons grote werk, het malen van biologische graanproducten af. Daaruit is deze samenwerking ontstaan.’

‘Met deze samenwerking versterken we elkaar. De doelgroep, mensen die bewust eerlijk en lekker willen eten, komen hier al en reden na de kaasaankopen door naar de maalderij het van Joep Lips,’ aldus Lisette van Oosterhout. ‘Ik verkocht hier al pannenkoeken-, cake-, brood- en appeltaartmixen van Joep’s Biomixen. Dat assortiment wordt nu uitgebreid met allerlei bloem- en meelsoorten, broodmixen, muesli’s en zaden. Ze zijn vanaf nu te vinden op de website van kaasboerderijmade.nl. Iemand die nog zoekt op de site van Hermus Made naar Joep’s Biomixen wordt automatisch doorgeschakeld naar onze site.’

Haar kaasboerderij ’t Bosch staat al wijd en zijd bekend als de kaasmaker van ambachtelijke, eerlijke kaas van rauwe melk zonder thermiseren. Lisette van Oosterhout legt uit: “Boerenkaas is rauwmelkse kaas in tegenstelling tot fabriekskaas of kaas van de boerderij. De bereidingswijze geeft deze boerenkaas de typische smaak. Dit is echt handwerk en het luistert nauw. Boerenkaas is geen massaproduct, waardoor de smaak wel eens kan variëren.”

Volgens de kaasboerin komen bij het gebruik van rauwe melk alle van nature aanwezige enzymenin de kaas terecht. Dat geeft een andere smaak dan bij fabrieksmatig geproduceerde kaas. Daar wordt gepasteuriseerde  of gethermiseerdemelk gebruikt. Bij pasteuriseren wordt melk een vijftien seconden verhit tot 73 graden en bij thermisereneenzelfde aantal seconden tot 65 graden. Beiden worden dan teruggekoeld tot dertig graden.

“Bij beide processen worden bacteriën en enzymengedood. Wij maken niets kapot, maar maken eerlijke, gezonde en natuurlijke kaas.”

Ambachtelijk en eerlijk

De samenwerking tussen de boerenkazen van Lisette van Oosterhout en de biomixen van Joep smaken naar meer. Ze passen perfect bij elkaar. De gebruikte rauwe melk voor de kazen bevat alle voedingsstoffen nog en datzelfde geldt voor de biologische granenmixen.

Joep Lips: ‘Door het malen met echte, authentieke molenstenen blijven alle voedingsstoffen in de door ons samengestelde mixen. Die biologische granenmixen hebben daardoor ook een andere structuur; een betere en natuurlijker samenstelling, die veel gezonder is. Alles blijft erin.”

Joep merkt nog op dat de broodeters in Nederland ‘lucht eten’.  In het buitenland eten ze volgens hem brood. Daar heb je aan twee sneetjes genoeg.

Planet Proof

De zuivel van de kaasboerderij ’t Bosch staat in de Top 20 van het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof. De melk waarvan kaasboerin Lisette van Oosterhout haar boerenkazen maakt, is duurzamer geproduceerd en daardoor beter is voor natuur, milieu en dier. Zij streeft samen met haar man Erik van Oosterhout naar een manier van werken die het bedrijf in balans brengt met de draagkracht van onze planeet. Dat is een proces om onze aarde minder te belasten.

De samenwerking tussen de twee bedrijven uit Made past daarom ook perfect in de milieuafdruk die ze willen uitdragen in de grote regio. De klanten van Kaasboerderij ’t Bosch komen hoofdzakelijk uit de regio De Baronie van Breda en Dordrecht.  Joep’s biologische producten reiken iets verder van: Utrecht, Waalwijk, Roosendaal tot de Belgische grens.

Joep Lips merkt nog op: ‘Bijna alle biologische producten zijn op de website – kaasboerderijmade.nl – te bestellen in allerlei verpakkkingen. Van pondspakken tot 25 kilozakken. Een groot deel staat vast in het assortiment, maar dat kan bij vraag altijd worden uitgebreid. Wij leveren iedere vrijdag vers en fris gemalen bestellingen af bij Kaasboerderij ’t Bosch. Een winst voor beide partijen toch!’

En dan wordt het vanaf 1 april zeker planetproof en biologisch gezond en ambachtelijk genieten met echte boerenkaas op brood, van op authentieke molenstenen gemalen granen , van Joep’s Biomixen. Kaasboerderij ’t Bosch is te vinden op Wagenbergsestraat 2 in Made (achter zwembad De Randoet) . Kijk ook eens op de website – kaasboerderijmade.nl – waarop alle biologische granen van Joep Lips en de authentieke boerenkazen van Lisette van Oosterhout staan weergegeven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]