Op ons bedrijf houden wij Holstein Frisians, waar bij een aantal dieren nog Brown Swiss invloed zichtbaar is. Bijna 1/3 van de hele veestapel heeft een speciale kleurslag; een witte aalstreep over de hele nek en rug. De witte streep heeft ter hoogte van de lendewervel de breedte van die wervel; de kop is bij voorkeur symmetrisch gespikkeld en de staart is helemaal wit. De onderzijde is over de hele lijn wit; de Witrik

witrock koe Made kaasboerderij Brabant

In Nederland worden deze dieren niet omschreven als een ras, maar als een kleurslag. D.w.z. dat deze aftekening voor kan komen bij het HF, het MRIJ en het FH ras. Vandaar dat er geen stamboek voor deze dieren was. Een aantal jaren geleden is er een stichting opgericht, om de Witrik ook voor Nederland te behouden. Vergelijkbaar zijn eigenlijk de stamboeken voor de Lakenvelders, de Blaarkoppen, enz. Doel: het voorkomen dat die oud-hollandse rassen uitsterven.

Wij zijn lid van deze stichting en laten onze dieren jaarlijks keuren door de inspecteurs. Onze “ruggelingers” (zoals ze in Brabant genoemd worden) worden beoordeeld op exterieur-kenmerken en kleuraftekening. Wanneer ze aan een bepaalde norm voldoen, krijgen ze een predikaat. Doordat we een aantal van deze predikaatdieren hebben, zijn we jaren terug erkend als fokcentrum voor de Witrik. We hebben daarom ook fokstieren te koop van dit vee. Zij vinden hun weg in binnen- en buitenland.

Wij houden voor de stichting De Witrik een administratie bij over de vererving van het kleurpatroon. Deze is namelijk nogal grillig, vandaar dat we zoveel mogelijk gegevens verzamelen om er meer over te weten te komen.